ČESKO – Jaký je nejoblíbenější burger Čechů? Odpověď je jednoznačná, jde právě o ten se sýrem, cheeseburger. Právě proto je v McDonald’s nejpopulárnější sezónní nabídkou Sýrová sezóna.
A právě Sýrovka 2023 v Mekáči odstartovala 26. října.
„Čekání skončilo a je čas se radovat jak malí. Přichází nová sýrová sezóna. V nabídce najdete všechny sýrové klasiky, ze kterých máte vždycky takovou radost,“ uvádí McDonald’s.
Těšit se můžete třeba na milovaný Cheese King s eidamem nebo grilovaným hermelínem, dále Swiss King s ementálem a bramborovou placičkou, ve snídaňové verzi Swiss King bagel nebo na Smažák Fresh.
Chybět samozřejmě nebudou ani oblíbené Hermelínky o 5 nebo 3 kusech a omáčky Cheese King a brusinková.
Jak bývá u McDonald’s zvykem, sezóna vždy trvá zhruba jeden měsíc.
Historie sýru v burgeru
„Zajímavostí je, že v historii stravování vděčíme za sýr v burgeru teprve šestnáctiletému Lionelu Steinbergerovi. Ten ho na masovou placičku poprvé přidal v roce 1924 v bistru svého tatínka Rite Spot ve městě Pasadena v Kalifornii. Jeho vynález mu zachutnal, a protože na to měl stejný názor i táta, rozhodli se cheeseburger přidat do nabídky. V kalifornském sendvičovém bistru se ale ještě nejmenoval cheeseburger, ale sýrový hamburger,“ poznamenal McDonald’s.
Samotný cheeseburger pochází z Kentucky.
„Slovo „cheeseburger“ vzniklo o rovnou dekádu později v roce 1934. Svůj burger se sýrem tak pojmenovali v restauraci Kaeliln v kentuckém Louisville. Majitel podniku Charles Kaelin se poté začal označovat coby vynálezce cheeseburgeru a přidání sýra zdůvodnil snahou vylepšit klasiku novou, svěží příchutí. I přesto to byl ale třetí Američan Louis Ballast z drive-inu Humpty Dumpty, kdo si o rok později nechal na cheeseburger registrovat ochrannou známku,“ dodává řetězec.
Sýrovka napříč světem
Sýrová sezóna je u McDonald’s nejpopulárnější sezónní nabídkou napříč světem.
Sýrovým králem je Spicy Paneer Wrap, který si můžete objednat v Indii. Uvnitř je osmažený sýr, podobný např. halloumi, nechybí klasický americký sýr, rajče, salát i červená cibulka. V Hong-Kongu zase nechyběl v nabídce toast se slaninou, kolínky a spoustou rozpuštěného sýra a v Itálii si McDonald’s pro zákazníky přichystal pizza taštičku s rajčaty a mozzarellou. Na sýr nezapomínají ani v Kanadě s jejich národním jídlem s názvem poutine. Jde o hranolky se silnou masovou šťávou, kde jsou třešničkou na dortu právě kousky sýra. A když zamíříte na Filipíny, na snídani si tu můžete objednat sendvič s vaječnou omeletou s opravdu štědrou dávkou této rozteklé delikatesy.
Mezi oblíbené sezóny v McDonald’s patří ještě Maestro, Tasty, také pálivá, americká a občas jsou i úplně speciální, jako asijská sezóna, burgery od Přemka Forejta či burger od Jirky Krále apod.